Musik och konserter

ljudnivå musik och konserterFör varje generation som går så ökar hörselskador och hörselnedsättningar, detta p.g.a att framför allt dagens ungdomar konsumerar mer musik i allt högre ljudnivåer. En anledning till att hörselskador ökar är för att dagens ljudanläggningar och krav på effekt kontinuerligt utvecklas och förbättras. Dagens stereoapparater och hörlurar kan leverera ett betydligt kraftfullare ljud än vad elektronikprodukter kunde för 20-30 år sedan.

Elektronikens utveckling är överlag lite av en bov i dramat och det är bara inte konsumtionen av musik som påverkar våra öron. Även film och spel konsumeras med väldigt höga nivåer, ibland så höga att människor upplever tillfälliga hörselnedsättningar. Upprepande av sådan symptom är minst sagt skadligt och därför är det vanligt att yngre människor utvecklar bl.a Tinnitus.

Upplev musik på en sund nivå

Om du använder hörlurar eller en mycket kraftig ljudanläggning så ska du tänka på att aldrig spela så högt att du upplever tillfälliga hörselnedsättningar då du slutar att lyssna på musiken. Du ska bör heller inte uppleva obehag och smärtor i hörselgångarna, för då kan du genast få en en hörselskada. Lyssna på en nivå där musiken och ljudet låter bra samt att du har tillräckligt hög ljudnivå för att njuta av musiken på ett avslappnat sätt.

Använd hörselskydd på konserter och andra event

På stora konserter så kan man uppleva ljudnivåer på 100-120 dB, vilket är långt över gränsen för skadligt (ca 90dB). Om du framför allt har en plats långt fram vid scenen så bör du som minst använda öronproppar för att inte skada dina öron.

Vid andra stora event som t.ex motorsporter så krävs det många gånger hörselkåpor för att stänga ute obehagligt höga ljudnivåer. Exempel på dessa motorsporter är Formel 1 och dragracing där det alltid förekommer extremt höga ljudnivåer som kan orsaka stora smärtor i öronen.

Övriga aktiviteter

Om du gillar att spela olika spel som datorspel och TV-spel med hörlurar så bör du tänka på att hålla nere ljudnivån på en behaglig nivå. Många spel idag har väldigt utvecklade och realistiska ljud, t.ex skjutarspel där ett gevärsskott kan låta lika högt som ett riktigt skott om man har bra utrustning.

Film är omåttligt populärt idag och på många biosalonger spelas filmerna upp med väldigt hög ljudvolym. I Sverige har man restriktioner för hur hög ljudnivå som får spelas men i andra länder händer det att ljudnivån är så hög att det kan orsaka smärtor i öronen. Om du ska gå på stora biografer utomlands så bör du tänka på att medtaga hörselproppar, speciellt om du har känslig hörsel.

Om du har en kraftig hemmabioanläggning så bör du också tänka på att hålla en sund ljudnivå där alla som tittar, på ett avslappnat sätt kan njuta av filmen utan att störas av ett för högt ljud.

Sammanfattning:
Använd sunt förnuft och lyssna till din kropp. Om du upplever obehag eller smärta i öronen så befinner du dig i en miljö med skadlig ljudnivå, tänk då på att använda hörselskydd.

Tänk också på att alltid skydda ditt barns öron om de följer med på olika event där det förekommer höga ljudnivåer. I dessa fall skall det alltid användas speciella hörselkåpor för barn.